Tre dagars vila

Har grym ångest på grund av den uteblivna träningen över helgen. Har inte varit ute i löpardojorna på tre dagar och jag har sjuk överskottsenergi och är irriterad och rastlös. Så alldeles strax ska jag ge mig ut på en lång och härlig en. Alldeles själv. Till och med utan hundarna för att jag känner att jag bara behöver ha mig själv att tänka på.
Som tur är har jag inte ätit en jävla massa mat och sånt den här helgen, men två kvällars alkohol är verkligen inte kalorisnålt och igår åt jag godis för första gången på massvis av veckor. Ärligt talat förstår jag inte varför.

Dags att ge sig ut innan maten är klar. 5,2 km om Eniro stämmer. Har ju Löparappen att gå efter också :)

Steg 2: Motivation

Vi alla vet att uttrycket "jag gör det sen" suger och det sällan blir något "sen". 
Att sluta äta onyttig skit är inte så svårt som alla tror. Saker som underlättar är att tänka:
"NU slutar jag med godis", eller "det där VAR min sista bit jag åt igår".
Inte "den här godispåsen bara.." eller "på måndag.."

Skillnaden mellan dessa tankar är att "NU slutar jag" och "det där VAR" ger positiv respons till dig själv, det kommer kännas bra direkt för att du tog ett så bra beslut. 
"Den här godispåsen bara.." och "på måndag.." gör bara att hela processen blir ett straff - något negativt.
Att leva hälsosamt ska inte vara något negativt och definitivt inte ett straff. Dessutom så är det så lätt att det blir Tisdag eller inte alls om man skjuter upp det.

Kom ihåg att ingen är snygg när den tränar! Ut och spring utan smink så du kan torka svetten i pannan utan att bli kladdig. Om du bara springer på och ser självsäker ut så är det ingen som funderar vad du håller på med. Och om de gör det så är det latmaskar som önskar att de också tog tag i träningen!

Ge dig inte ut på en milsrunda första gången, då kommer du förlora motivation och eventuellt få förslitningsskador i knäna.
Börja med att springa 1,5 - 2 km. Även fast det känns kort så gör det att du kommer fortsätta att ge dig ut på rundan för att "det går så fort". Alla har tid med 10 minuter per dag av sina liv!
Spring hellre flera korta sträckor i veckan än längre och få, för att få in rutinen och hålla dig på en jämn nivå.

Jag springer varje eller minst varannan dag mellan 2-5 km.

Tips!

- Köp inte hem saker du inte bör äta! Det är dumt att i början fresta sig i onödan. Köp hem frukt, avokado, grönsaker, fil, keso och hårt bröd till exempel.

- Sätt upp mattider. 5 mål om dagen varav tre stora och två mellanmål. Det håller blodsockernivån stabil och gör att du inte kastar i dig för stora portioner vid nästa måltid och att du heller inte blir sugen på godsaker.

- Ät på mindre tallrikar. Jag äter på våra assietter. Mitt problem var att jag älskar mat och därför åt portioner som för en vuxen man. En nedskärning av portionerna har resulterat i att min magsäck vant sig vid mindre intag, därmed blir jag mätt på mindre portioner och får fortfarande njuta av god mat!

- Skippa potatis, pasta och mjukt bröd i början för en rivstart där du får se resultat som gör dig mer motiverad. Godis, chips och läsk är givetvis ingenting för den som vill ändra sin livsstil. Om man sedan planerar för en gottebit på helgen så spring en extra runda först så blir det en härlig belöning efteråt. Istället för att äta gottebiten och sedan ta extrarundan som ett straff för att du åt det.

Kom ihåg att ingen kan bestämma åt dig att det är dags att ta tag i ditt liv, det är bara DU!


Dagens energikur: Gudomlig fisksoppa

Inköpslista:
- Fisk (ex. torsk el. lax)
- Räkor (gärna lösvikt, med skal)
- Körbärstomater
- Morötter
- Färnkål
- Palsternacka
- Färsk dill
- Krossade tomater
- Grädde
- Fiskbuljong (tärning eller flytande)
- Gul lök
- Skaldjursfond (finns på flaska)
- Vitpeppar, Citronpeppar, svartpeppar och salt
Börja med att koka de hårda ingredienserna i vatten. Och lägg sedan i de mindre hårda ingredienserna, men vänta med fisk, körsbärstomater och räkor.
Häll i krossade tomater och sedan grädde när de börjar mjukna.
Låt koka några minuter och häll sedan i fisk, körbärstomater och räkor. Koka upp, men håll koll, annars blir fisken torr och räkorna gummiaktiga. Tomaterna lägger man i senare för att de annars lätt blir beska.

Steg 1: Utrustning

 (Mina egna)
- Skor

Köp ett par ordentliga skor. Är det något du ska lägga pengar på så är det bra skor. Det tjänar du på i längden, inte bara på grund av kvalitén och hållbarheten utan också för att förebygga skador på knän och övriga leder.
Gå till en bra sportaffär och be om hjälp av den kunniga personalen.  (Källa: Stadium)
- Kläder

Egentligen kan man ju springa i vad som helst, bara det är tajt. Men det är ju bra mycket roligare i nya fina träningskläder, inte sant?
Det jag tycker är väldigt viktigt när det gäller kläderna är en bra och riktigt tajt sport-topp. Det är svårt att springa med guppande bröst - tro mig, jag vet. Min sport-bh är av storlek S och jag har en bra bit över D i kupstorlek på mina vanliga bh:ar.


- Musik

Det går inte att undgå - träning är trist utan musik. Plåga inte dig själv med att lyssna på ditt ihärdiga flåsande och dina fotsteg, lyssna istället på musik som gör dig glad och ger dig extra energi.
Gör en lång playlist med up-tempo-låtar på din iPod eller iPhone eller vad du nu lyssnar med.


- Tips!

Om du springer med iPhone - ladda ner Löparappen. Den appen startar du när du börjar springa och avslutar när du slutar. Den lagrar information om din löparrunda såsom tid, tempo och sträcka med hjälp av gps:en.
Den avslutas inte förrän du trycker på "Avsluta", det betyder att du kan lyssna på musik samtidigt.


Presentation


Till att börja med vill jag klargöra att den här bloggen kommer grundas på mina egna erfarenheter och kunskaper. Mina kunskaper sträcker sig inte så långt som en dietist eller personlig tränare, men känner att ifall jag kan motivera en vanlig dödlig, precis som jag själv, att börja träna eller äta rätt så har jag uppnått mitt mål.

Jag heter Emelie Lindman och bor i Katrineholm på Öster tillsammans med min fina sambo och våra två hundar och katt.
Jag har min blogg apollonia som jag skriver i till vardags, men har kanske tappat stinget lite för den då jag inte har någon röd tråd att följa.
Till vardags jobbar jag delvis som cafébiträde och delvis som nanny och dessutom pluggar jag på distans. Mitt emellan all sysselsättning så tränar jag mina två hundar och mig själv.

Jag har aldrig varit ett träningsfreak och vill därför uppmana er som är, precis som jag var, en soffpotatis att ingenting är omöjligt. Alla har alternativ och alla har ett val att välja ett hälsosammare liv! Ingen kan träna åt er och du får inte en platt mage av att ligga i soffan och äta snacks.

I den här bloggen kommer du kunna läsa om tips och tricks, men framförallt följa mig i min vardag då jag kommer skriva allt jag äter och tränar - med förhoppning om att inspirera andra och även pusha mig själv ett steg längre.
Jag kommer mestadels att skriva om löpning då det är det jag är intresserad av och mest utövar.

Mitt mål med min träning är att gå ner mina överflödiga kilon och sedan hålla vikten samt få en sundare livsstil och en bra kondition.


Har du några funderingar eller frågor så dela gärna med dig så kan vi försöka söka svar tillsammans!

Ifall det finns intresserade så kan vi ha en dag i veckan där vi mäter och väger oss samt peppar varandra. Man kan ju givetvis vara anonym om man känner för det.
Alla min kommentarer godkänns av mig innan publicering, så ifall du inte vill att just din kommentar ska publiceras, var vänlig och skriv det i samma kommentar.

RSS 2.0